Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  
banner

Novosti

Амалгамске пломбе

Полемике о употреби амалгамских пломби у стоматологији воде се првенствено због тога што овај материјал садржи живу.

 

 Чињеница

Амалгамске пломбе се употребљавају као поуздане, дуготрајне, ефикасне и сигурне дуже од 150 година.

Заблуда

Може се чути да је дентални амалгам исто што и жива.

Чињеница

Дентални амалгам је легура сребра, бакра, калаја и живе. Изложеност организма живи из амалгамских пломби је мања него изложеност живи из хране (нпр. рибе) коју конзумирамо. Највећа изложеност живи је током постављања амалгамске пломбе и током уклањања старе амалгамске пломбе. Ваш стоматолог ће због тога предузети све мере предострожности током тих процедура.

Заблуда

Амалгамске пломбе ослобађају живина испарења која су штетна за здравље.

Чињеница

Количина живе која се дневно ослободи из амалгамских пломби услед притиска жвакања је између 1-3 микрограма и не постоје нучни докази да је изложеност овој количини штетна за здравље. Стручњаци за денталне материјале тврде да би било потребно да неко има бар 500 амалгамских пломби да би се појавили симптоми код најосетљивијих особа.

Заблуда

Уклањање амалгамских пломби ће излечити неке болести.

Чињеница

Неодговорно је наводити људе да поверују да ће се њихово озбиљно нарушено здравље поправити уклањањем амалгамских пломби.

 Заблуда

Треба заменити све амалгамске пломбе.

Чињеница

Старе амалгамске пломбе није потребно уклањати због страха од штетног деловања живе из амалгама уколико клинички задовољавају. Разговарајте о томе са вашим стоматологом.

Заблуда

Амалгамске пломбе су узрок неких хроничних дегенеративних обољења.

Чињеница

Не постоје научни докази који указују на везу између присуства амалгамских пломби и хроничних дегенеративних обољења, обољења бубрега, аутоимуних обољења или било којих неспецифичних симптома (ФДИ- Светска дентална федерација, 26.10.2007.).

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.