Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  
banner

Novosti

Препарати за оралну хигијену

Постоји много различитих производа за одржавање оралне хигијене.

Савете о најбољим производима за вас добићете од вашег стоматолога.

Четкице за зубе

Која је најбоља четкица за зубе?

Препоручује се да одрасли користе четкице за зубе са малом или средњом величином главе, меканих или средње меканих влакана (ознаке на производу су најчешће на енглеском- “софт” и “медиум”) која су заобљена И израђена од најлона.

За децу се препоручују четкице за зубе са малом главом и меканим влакнима, заобљених на врху и израђених од најлона. На тржишту се налази много четкица за зубе намењених различитим узрастима деце И дизајнираних тако да стимулишу децу да их користе. Код деце млађе од 7 година потребно је да родитељи надгледају прање зуба.

Електричне четкице за зубе?

Неки радије користе електричне четкице за зубе које су погодне уколико постоји нека ограниченост у покретима па је четкање зуба тешко правилно спровести. Електричне четкице чији радни део пулсира или осцилира су много ефикасније.

Пасте за зубе

Постоји много различитих пасти за зубе произведених за различите потребе- за негу десни, за осетљиве зубе, за пушаче, пасте са антибактеријским дејством. Ваш стоматолог ће вам препоручити одговарајућу пасту за зубе у складу са вашим потребама.

Већина пасти за зубе садрже флуориде за које је доказано да значајно редукују појаву каријеса. Због тога се препоручује употреба пасти за зубе које садрже флуориде.

Са својим стоматологом разговарајте о препорученим концентрацијама флуорида у пасти за зубе за вас и вашу децу.

Интерденталне четкице, конац и траке за зубе, тушеви за зубе

Чишћење површина зуба које нису доступне четкицама за зубе је такође важно. Разговарајте о томе са вашим стоматологом који ће вам препоручити додатне производе за чишћење интерденталних површина и обучити вас како се ови производи користе.

Особе које имају мостове или денталне имплантате користе тушеве за зубе чији је млаз воде под притиском и веома су ефикасни у овим случајевима. Разговарајте о овим производима са својим стоматологом.

Течности за испирање уста

Као део свакодневне денталне хигијене користе се и течности за испирање уста.

Постоји много различитих течности за испирање уста па о томе која је најбоља за ваш случај разговарајте са вашим стоматологом.

Средства за прање денталних протеза

Денталне протезе је неопходно прати четкицама и пастама за то намењеним. Ваш стоматолог ће вам приликом предаје такве протетске надокнаде препоручити одговарајуће четкице и пасте и обучити вас како да негујете ваше протезе.

 

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.