Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  
banner

Novosti

Препознати проблем

Недостајући зуби

Уколико вам недостаје један или више зуба неопходно је да посетите стоматолога који ће тај проблем решити.

Недостатак зуба утиче на жвакање и говор. Ако недостају зуби у линији смеха, осим проблема жвакања имате И естетски проблем. Избегаваћете разговор и смех у друштву. Ако недостају кутњаци имате проблем са жвакањем. Преостали зуби ће се померати у празан простор, а у случају дуготрајне безубости доћи ће до губитка кости.

Недостајуће зубе је могуће ндокнадити на неколико начина:

·         Мостовима,

·         Протезама,

·         Имплантатима

 

Разговарајте о тим опцијама са вашим стоматологом.

 

Обољење десни

Гингивитис је прва фаза обољења десни. Манифестује се отоком, црванилом И крварењем приликом прања зуба. Гингивитис се лечи, а обољевање од гингивитиса се спречава редовним, правилним одржавањем хигијене зуба И уста. Уколико се не лечи гингивитис се може компликовати озбиљнијим обољењем потпорних ткива зуба, а крајњи исход је губитак зуба.

Уколико приметите симптоме гингивитиса обратите се стоматологу који ће терапијом спречити компликације.

Сува уста

Неки лекови и нека општа обољења могу бити узрок сувих уста. Смањеним лучењем пљувачке изостаје њен ефекат чишћења зуба па су зуби подложнији каријесу а слузокожа уста упали. Ако имате проблем сувих уста  идите на редовне контроле код стоматолога како би се на време уочила појава каријеса. Стоматолог ће бринути о вашим зубима и деснима, а ваш лекар ће утврдити узрок сувих уста.

Осетљивост зуба

Разлози осетљивости зуба на надражаје топло, хладно, кисело, слатко могу бити

·         Каријес,

·         Поломљен зуб

·         Истрошена глеђ зуба (абразија зуба)

·         Огољени коренови зуба у врату зуба

Посетите вашег стоматолога уколико имате овај симптом и он ће помоћи да се проблем реши. Поред  осталих третмана може вам препоручити употребу зубне пасте за осетљиве зубе.

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.