Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  
banner

Novosti

Проблеми

Гингивитис

Током трудноће долази до хормонских промена. То може утицати и на промене у устима. Код неких трудница долази до појаве гингивитиса- упале десни. Гингивитис се манифестује отоком десни, осетљивошћу десни, црвенилом И благим крварењем током прања зуба и коришћења конца за чишћење.

Уколико приметите ове промене обратите се стоматологу јер нелечени гингивитис може довести до озбиљнијих компликација оралног здравља-појаве инфекције, обољевања потпорног апарата зуба, пародонтопатије и губитка зуба.

Снимање зуба у трудноћи

У неким случајевима ће можда бити неопходно рендгенско снимање зуба ради дијагностиковања обољења зуба.

Дозе зрачења денталних рендген апарата су минималне али ће вас и вашу бебу особље ординације од радијације заштитити оловном кецељом и оловним оковратником за штитну жлезду.

Лекови у трудноћи

Након неких стоматолошких интервенција ваш стоматолог ће се одлучити да вам пропише неку медикаментозну терапију како би вам ублажио тегобе. То могу бити лекови против болова или неки антибиотик. Да би прописана терапија била ефикасна ваш стоматолог мора знати ако већ пијете неке лекове или суплементе које вам је прописао ваш гинеколог. Због тога је веома важно да вашег стоматолога информишете уколико пијете било који лек. Можда ће се ваш стоматолог и ваш гинеколог консултовати  ради прописивања адекватне терапије.

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.