Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  

Вилични зглоб

Темпоромандибуларни зглоб је зглоб који повезује доњу вилицу са лобањом и налази се са обе стране главе тачно испред ушију. Овај зглоб се због својих ротирајућих покрета, покрета напред-назад и у страну сматра једним од најкомплекснијих зглобова нашег тела. Захваљујући овом зглобу и одговарајућим мишићима и тетивама жваћемо, гутамо, смејемо се, говоримо, зевамо.

Уколико имате хроничне болове у пределу вилице, ува, лица, главе, врата, рамена ови болови су можда последица поремећаја у темпоромандибуларном зглобу.

Симптоми поремећаја у темпоромандибуларном зглобу су и отежано отварање и затварање уста, пуцкетање, шкљоцање у зглобу приликом жвакања, зевања или отварања уста. Уколико имате било који од ових симптома реците то свом лекару и стоматологу.

Комбинација више фактора узрокује поремћај ТМ зглоба. То су повреде вилице, обољења зглобова као што је артритис, лоше навике као што је шкргутање зубима (бруксизам), грицкање ноктију, оловке, затим протетске надокнаде које нису коректно урађене-неодговарајући загрижај. И стрес се наводи као могући фактор али још увек није јасно да ли је стрес узрок или последица поремећаја у ТМ зглобу. Напетост мишића главе и врата може погоршати симптоме.  

Многи пацијенти са поремећајем у ТМ зглобу могу сами себи помоћи тако што ће јести мекану храну, ситнити храну и избегавати тврду, лепљиву храну, трудити се да не отварају уста јако чак и код зевања. Најважније је релаксирати мишиће вилице-горњи и доњи зуби се тада не додирују него су благо растављени, као и усне, а језик одмара на поду уста.

Како ће стоматолог помоћи?

Након детаљног прегледа и рендген снимка стоматолог ће утврдити узрок поремећаја и предложити план терапије који може садржати вежбе за релаксацију зглоба, лекове против болова и ноћни штитник за зубе (оклузални сплинт) који помаже релаксацији мишића и зглоба. 

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.