Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  

Пародонтопатија

Пародонтопатија је обољење потпорног ткива зуба-пародонцијума, специјализованог ткива које окружује корен зуба и везује га за кост. Често се развија споро, без бола, па не примећујете знаке обољења док стање не постане озбиљно уз опасност да изгубите зуб.

Изазивач пародонтопатија је зубни плак- безбојне наслаге које се таложе на зубима и уклањају се једино механичким чишћењем четкицом. Неуклањањем зубног плака са површине зуба стварају се услови за таложење соли из пљувачке у њему и настајање зубног каменца. Зубни каменац постаје место за накупљање зубног плака и онемогућава оралну хигијену, а у исто време врши механички притисак на десни. Зубни каменац се не може уклонити прањем зуба четкицом. Последица неуклањања зубног каменца је најпре упала десни. Даље занемаривање ових стања ће довести до постепеног пропадања кости вилице у којој су смештени ваши зуби и зуб ће почети да лабави и да се помера, а следећа фаза је испадање зуба.

На настанак пародонтопатије може утицати и неправилан положај зуба чија је последица неправилан загрижај.

 

Добра вест је  да обољевање од пародонтопатије може да се спречи.

 

Прва и основна мера је редовно одржавање оралне хигијене (прање зуба два пута дневно четкицом и чишћење концем једном дневно) и редовне посете стоматологу. Стоматолог ће пре вас уочити знаке ризика за настанак пародонтопатије и предузети све неопходне третмане да до тога не дође.

 

Оно што сами можете уочити је промена боје десни, црвенило десни око зуба, крварење десни приликом сваког прања зуба, метални укус у устима, непријатан задах из уста који не нестаје, сјајне, натечене и болне десни, осетљивост на надражаје без видљивог разлога. Све су ово разлози да посетите стоматолога.

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.