Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  

Каријес

Каријес је обољење тврдих зубних ткива- глеђи, дентина, цемента, напредује прогресивно, продире у дубину и ширину и разара зуб. Када бактерије из наших уста растворе шећере из хране коју уносимо, ствара се киселина која нагриза глеђ. Чешће се јавља у детињству али и код одраслих, код којих је чешћи секундарни каријес- каријес око старе пломбе и каријес корена зуба-најчешће у врату зуба када дође до повлачења десни.

Када одете на контролни преглед код стоматолога, он ће пажљиво прегледати ваше старе пломбе и може предложити замену новом уколико установи промене на рубовима пломбе. Уклико уочи промену боје и мале дефекте на површини неког зуба може се одлучити да прати промену неко време или ће се одмах одлучити за постављање пломбе. Понекад ће вам урадити рендген снимак зуба за бољу дијагностику.

Нелечени каријес води инфекцији зубног нерва, боловима и све компликованијим третманима лечења, а крајња последица нелеченог каријеса је губитак зуба.

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.