Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  

Гингивитис

Гингивитис-запаљење десни, настаје као последица лоше оралне хигијене-таложења меких и чврстих наслага на површини зуба. Може да се јави и у трудноћи, пубертету, менопаузи, услед хормонских промена, затим као последица дијабетеса и узимања неких лекова.

Манифестује се отеченим, црвеним, болним деснима које крваре спонтано или на најмањи додир. Није деструктивно обољење и успешно се лечи уклањањем узрока и спровођењем правилне оралне хигијене.

Уколико се не лечи постаје хрончно обољење које напредује у смеру повлачења десни, огољавања вратова зуба, губитка кости и стварања пародонталних џепова, пропадања потпорних ткива зуба, лабављења зуба и њиховог губитка.

 

Да би се избегло обољевање од гингивитиса неопходно је правилно одржавање оралне хигијене-прање зуба и језика два пута дневно, чишћење концем једном дневно, редовне посете стоматологу, редовно професионално чишћење зуба ради уклањања невидљивх наслага и каменца, посета стоматологу у случају првих знакова запаљења десни- крв на четкици за зубе и концу.

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.