Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  

Хитни случајеви

Превентивне мере у спречавању повреда оралне регије су подједнако важне за орално здравље као и добра хигијена и редовне посете стоматологу.

Једноставним мерама превенције можете избећи повреде.

 

Превентивне мере за одрасле:

 

-          Не жваћите тврду храну која може поломити зуб- лед, зрна кокица, тврде бомбоне.

-          Користите маказе, а не зубе за кидање трака и конца.

-          Уколико учествујете у неким спортским или рекреативним активностима носите штитник за зубе да спречите повреде зуба, језика, усана, образа.

 

Превентивне мере за децу:

Родитељи ево неколико савета за спречавање повреда:

-          Када се возе у колима увек користите седиште за дете, а старије прописно вежите појасом.

-          Бебе загризу све што им дође у руке. Држите ван њиховог домашаја све што им може поломити зуб.

-          Када уче да ходају бебе много падају- проверавајте њихове зубиће и ако приметите неку промену одмах одведите дете стоматологу.

-          Уколико се ваше дете бави спортом тражите од стоматолога вашег детета да му изради штитник за зубе који ће га у исто време штитити и од прелома вилица, повреда врата, повреда језика; штитник за зубе треба вашем детету да постане добра навика као везивање појаса у аутомобиле или ношење кациге током вожње бицикла или ролера.

 

Инциденти се ипак дешавају и у таквим ситуацијама је важно је да знате како да поступите.

 

Избијени зуб

Уколико је избијен стални зуб ваш стоматолог ће можда моћи да га врати. Морате реаговати брзо. Избијени зуб држите за круницу, не за корен да се не оштете лигаменти. Исперите га водом, не рибајте га. Ставите га у неку посудицу са физиолошким раствором или хладним млеком и одмах идите код вашег или код најближег стоматолога. Уколико крварите из ране притисните је замотуљком газе и загризите. Уколико стигнете до стоматолога за десетак минута велике су шансе да ваш зуб буде успешно враћен на своје место.

 

Окрњен или сломљен зуб

Окрњен или сломљен зуб увек може бити спасен. Одмах идите код вашег стоматолога. Ако је могуће, понесите поломљени део зуба. Ваш стоматолог ће се, у зависности од тога колико је зуб окрњен, одлучити за процедуру којом ће вам сачувати зуб.

Повреде језика или усне

У случају крварења чистом марамицом или газом притисните место које крвари. Ако је усна отечена на оток ставите лед. Одмах идите у дежурну хитну службу.

Могући прелом вилице

Одмах идите у дежурну хитну службу. На путу до тамо држите лед на повређеном месту да спречите отицање.

Зубобоља

Зуб боли када је нерв иритиран због каријеса, инфекције, повреде. Позовите стоматолога, објасните симптоме и замолите да будете примљени што пре. У међувремену можете олакшати бол и попити неки од лекова против болова који ће вам препоручити фармацеут у апотеци. Никада не стављајте лек у зуб или на десни. Немојте грејати болну регију.  

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.