Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  
banner

Novosti

Препознати проблем

Недостајући зуби

Уколико вам недостаје један или више зуба неопходно је да посетите стоматолога који ће тај проблем решити.

Недостатак зуба утиче на жвакање и говор. Ако недостају зуби у линији смеха, осим проблема жвакања имате и естетски проблем. Избегаваћете разговор и смех у друштву. Ако недостају кутњаци имате проблем са жвакањем. Преостали зуби ће се померати у празан простор, а у случају дуготрајне безубости доћи ће до губитка кости.

Недостајуће зубе је могуће ндокнадити на неколико начина:

·         Мостом,

·         Протезом,

·         Имплантатима

 

Разговарајте о тим опцијама са вашим стоматологом.

 

Каријес

Уобичајени узрок појаве каријеса код старијих су сува уста.

Сува уста су последица узимања више од 500 различитих лекова, који се прописују као терапија астме, високог притиска, високог холестерола, депресије, анксиозности, Паркинсонове или Алцхајмерове болести.

Због тога је важно да вашем стоматологу кажете које лекове пијете. Стоматолог ће вам дати препоруке које ће вам помоћи да се ослободите сувих уста и тако спречити појаву каријеса. Препоручиће вам да пијете више воде, да жваћете жвакаћу гуму која ће стимулисати лучење пљувачке, да избегавате храну и пића која иритирају сува уста, да користите течности за испирање уста.

Обољења десни

Обољења десни су честа код старијих јер прва фаза обољења протиче без бола. Редовне посете стоматологу ће спречити озбиљније последице јер ће стоматолог на време уочити упалу.

Орални карциним

Редовне посете стоматологу су важне због тога што ће стоматолог уочити ране знаке карцинома у усној дупљи.

Ако уочите неки од ових симптома: раница у устима која не зараста, беле или црвене флеке на слузокожи или језику, промене на уснама које трају дуже од две недеље, одмах се јавите стоматологу.

Нестабилне протезе

Услед губитка кости може се догодити да доња тотална протеза коју вам је израдио стоматолог временом постане нестабилна. Ово ће вам причињавати проблеме и непријатности приликом жвакања, говора, смејања. Обратите се стоматологу који ће направити процену и предложити вам неку од опција решења проблема.

Можда ће бити могуће да стару протезу прилагоди новонасталим условима процедуром која се зове подлагање протезе.

Може вам предложити израду нове протезе.

 Једна од опција, у зависности од стања кости је и уградња  једноделних мини имплантата који имају функцију стабилизације доњих тоталних протеза.

А једна од опција може бити и коришћење производа који фиксирају протезу за коштани гребен, тј. слузокожу гребена. 

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.