Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  
banner

Novosti

Четкање зуба и чишћење концем



Редовно и темељно прање зуба четкицом је веома важан поступак у превенцији каријеса и обољења десни. Прањем зуба уклањамо зубни плак и бактерије изазиваче каријеса и упале десни. Зубе треба прати најмање два пута дневно, обавезно пре одласка на спавање. Прање зуба није компликован поступак али постоји правилно и неправилно прање зуба.

Како правилно прати зубе:

·         Четкицу поставити под углом од 45о у односу на зубе. Влакна четкице усмерити ка линији додира десни и зуба. Нежним, масирајућим покретима горе-доле четкати зубе. Не стругати јако јер, као поседица претераног стругања, може доћи до видљивог повлачења десни.

·         Четкати сваку површину сваког зуба- гризну површину, површину према образима и површину према језику.

·         Не прати зубе на брзину. Темељно прање зуба траје најмање 2-3 минута. Проверите колико дуго ви перете зубе.

·         Мењајте рутину прања зуба. Уколико сваки пут на исти начин перете зубе онда ћете и неправилност у прању свакога дана понављати. Зато промените рутину.

·         Користите мекане четкице заобљених влакана. Квалитетна четкица пере боље. Одаберите облик И величину који ће вам омогућити приступ сваком зубу. Постоји много различитих типова четкица. Најбољи савет коју да одаберете ће вам дати ваш стоматолог. Четкицу је неопходно мењати бар свака три месеца.

·         Не користите туђу четкицу да не би дошло до преношења бактерија и вируса. Сваки члан породице треба да има своју четкицу.

·         Након четкања, четкицу испрати под јаким млазом воде, поставити је усправно да се осуши до следећег прања зуба.

·         Одложене четкице чланова породице не треба да се додирују како би се спречило преношење вируса прехлада и грипа са једне на другу.

 

              Чишћење помоћу конца за зубе

Зубним концем уклањају се остаци хране и зубне наслаге са површина које нису доступне четкици- површине испод линије десни и дубоко између зуба. Без коришћења конца једна трећина површине зуба остаје неочишћена.

·         Потребно вам је око 45 цм конца.

·         Намотајте конац око средњих прстију тако да вам остане 3-5 цм конца којим ћете чистити зубе.

·         Увуците конац између зуба и савијте га у Ц облик око базе зуба испод десни и чистите нежним повлачењем конца ка гризним површинама 2-3 пута.

·         Чистите обе површине сваког зуба и не заборавите последњи зуб у низу и његову задњу површину. За сваки зуб користите нову, чисту секцију конца.

 

Проблеми приликом употребе конца

Када почнете да користите конац може се догодити да десни крваре. Крварење најчешће престаје након неколико дана употребе конца. Уколико се крварење настави посетите вашег стоматолога.

Конац се може покидати превлачењем преко старе пломбе или неравне ивице зуба. Употребите другу врсту конца или денталну траку. Тражите савет и препоруку од вашег стоматолога. Уколико се конац и даље кида посетите вашег стоматолога, можда је неопходно променити пломбу. 

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.