Ćirilica   |   Latinica   |   English   |  
banner

Novosti

Правилна нега

Почните са чишћењем бебиних уста и пре него што израсте први зуб. Тиме ћете омогућити да први зуб израсте у чисту средину. Бебине десни и уста можете чистити чистом, мокром газом намотаном на прст.

Први млечни зуб би требало да се појави око шестог месеца живота, а код неких беба око дванаестог па и четрнаестог месеца. Чим се појави први зуб треба почети са прањем зуба.

Деци млађој од три године зубе треба да перу одрасли.

Четкица за зубе треба да буде мекана, заобљених влакана, величине која одговара дечјим устима. Треба је мењати  свака 3 месеца да оштећена влакна четкице не би повредила слузокожу дечјих уста.

Зубе треба прати нежним кружним покретима, без стругања и притиска, сваки зуб и сваку површину сваког зуба, два пута дневно,  обавезно пре одласка на спавање.

Деци старосне групе од 3 до 6 година одрасли треба да асистирају код прања зуба. Количина пасте за зубе са флуоридима не треба да буде већа од зрна грашка.

О коришћењу пасте за зубе са флуоридима код деце млађе од 3 године треба консултовати  стоматолога специјалисту дечје и превентивне стоматологије који ће проценити какав је ризик од појаве каријеса код вашег детета. Уколико ризик постоји препоручиће пасте са флуоридима, а уколико процени да ризик не постоји,  довољно је да детету тог узраста перете зубе поквашеном четкицом без пасте.

Специјалиста дечје и превентивне стоматологије ће вам препоручити и концентрације флуорида у пастама за зубе у зависности од узраста детета.

 

Препоруке за употребу пасти за зубе са флуоридима из Протокола за примену флуорида у превенцијикаријеса код деце и омладине у Србији

 

Старосна група

Концентрација флуорида

Дневна примена

Количина

6 месеци- <2 године

500 ппм

Два пута

Величина зрна грашка

2- <6 год

1000 (+) ппм

Два пута

Величина зрна грашка

6 година и више

1450 ппм

Два пута

1-2 цм

  

Прва посета стоматологу

Прву посету стоматологу требало би планирати чим израсту први зуби или у првих шест месеци од израстања првог зуба. Циљ прве посете је преглед али и пријатан боравак вашег детета у стоматолошкој ординацији како би о свим будућим одласцима код стоматолога дете имало позитиван став.

Сви савети су информативног карактера и не могу заменити професионалну негу коју ћете добити искључиво од вашег стоматолога који има знање и стручност да дијагностикује и санира проблеме вазане за ваше орално здравље.